Šetrite životné prostredie používaním repasovanej výpočtovej techniky

Notebook s procesorom Celeron alebo i5?

Veľmi často sa s touto otázkou stretávam. I keď sa tato problematika zdá byť jednoduchá, z celkového pohľadu nieje na ňu jednoduchá odpoveď.

Táto tázka sa vynorí v čase, keď niekto z mojich známych chce kúpiť notebook. Každý z nás má nejaké nastavenie, niekto nechce veci používané, niekto radšej troška ušetrí a stačí mu aj vec používaná. Vždy si treba ale položiť otázku do akého rizika idem. Treba samozrejme počítať aj s tým, že ak kúpime notebook z druhej ruky, že ho majiteľ predáva lebo už mu niečo je, a chce sa ho zbaviť. V takom prípade môže byť cena veľmi lákavá.

Moja rada je najčastejšie nasledujúca. Kupte si používanú profi/business radu notebooku ideálne s procesorom i5. Notebook by mal mať aspoň 8GB RAM a istoptne SSD disk. Videli ste už niekedy profi notebook s procesorom celeron? Jasné že nevideli. Je to preto lebo výrobca ich nikdy ani nevyrábal. Dokonca profi notebooky sa nevyrábali ani s procesormi Pentium a ani casto krat asni s i3 procesormi.

Dovod je jednoduchý. Profi notebooky sú veľmi drahé, normálny smrteľníci si ich ako nové málokedy kupujú. Tieto notebooky kupujú najčastejšie veľké firmy pre svojich zamestnancov. V korporáte nikdy neuvidíte zamestnanca s notebookom ktorý má lacný plastový notebook. Najčastejšie sa stretnete s notebookmi značky HP, DELL prípadne LENOVO. Toto sú lídri v tomto segmente. Všetci ostatný tvoria mizivé percentá na trhu.

Profi notebooky nikdy neboli a nebudú lacné. Vyskúšal som už viacero notebookov HP, DELL ale aj zopár modelov od LENOVO. Majú spoločné črty a to kvalitné spracovanie, kvalitné materiály a väčšinou aj kovové pánty, výkonné procesory, dostatok pamäte RAM, SSD disk. Asi je Vám jasné že takýto notebook nebude stáť nový 500 EUR. Za túto sumu si naozaj kúpite nejakého Celerona s pevným diskom a 4GB RAM a to celé v plastovom tele.

Lacné notebooky nebudú dostatočne výkonné, ani rýchle a ani dlho nevydržia. A tou výdržou nemyslím iba batériu, ale celkovú životnosť notebooku. Ak budete používať lacný notebook častejšie – niekoľko krát do týždňa, pripravte sa na zaseknuté pánty, prasknuté plasty tela notebooku. Skôr či neskôr toto jednoducho príde.

Moja rada znie: Radšej kúpiť používaný profi notebook z druhej ruky ako nový celeron alebo takzvaný plasťák.

Kde kúpiť? Samozrejme inzertné portály, tu si vyberajte takých predajcov ktorí majú tieto notebooky so zárukou. Ďalšia možnosť je predajcovia s repasovanou technikou, a tu kúpite tieto notebooky aj so zárukou.

A čo ceny? Pozrel som teraz na bazoši jeden konkrétny model a v akých cenách sa hýbe. Napríklad HP EliteBook 840 G2 s procesorom i5, 8GB RAM a SSD 240/256 GB, displej 1600×900px, stav bez škrabancov a poškodenia displeja. Najlacnejší za 240EUR ale neuvádza stav, stred okolo 270 EUR v peknom stave, SK pôvod a so zárukou a najdrahší cca 290 EUR bez záruky, nepopísané podrobnosti o stave. Iba jeden z predajcov dával záruku a to až 3 mesiace. Repasované notebooky sa pohybujú s cenou cca o 90-120 EUR vyššie ale máte zasa záruku minimálne 12 mesiacov alebo aj viac. Pri repasoch bohužial málokedy máte originál SK klávesnicu, máte tam iba polepy. Osobne by som bral ten za 270 slovenský povod s originál SK klávesnica a so zárukou 3 mesiace. Za tú cenu fajn mašinka. Keď si to zrátam a išiel by som do repasu tak mám notebook za cenu cca 350-380 EUR a záruku dlhšiu o 9 mesiacov.

Snáď som Vám troška pomohol pri rozhodovaní.

Reklama