Šetrite životné prostredie používaním repasovanej výpočtovej techniky

Ako zrýchliť počítač - RAM, HDD, SSD alebo CPU?

Máte pomalý počítač a neviete čím najviac zrýchlite počítač?

V tomto prípade je samozrejme viacero možností. Všetko záleží od toho aký typ počítača máte.

RAM: koľko treba/stačí?
Pre štandardnú prácu a domácu zábavu (nie hranie náročných hier) je 4GB RAM úplne postačujúcich, čiže ak máte napríklad iba 2GB je to postačujúce pre Windows XP, ale aj pri tomto operačnom systéme zvýšením RAM PC bude o niečo svižnejší. Ak sa rozhodnete dokúpiť RAM istotne odporúčam poradiť sa s overením predajcom repasovanej techniky, pretože dokúpiť RAM bez prebehnutia testov neodporúčam. Nielenže sa pamäte môžu byť, ale nemusia spolu ani vôbec fungovať. Ideálna situácia je keď si dokúpite presne ten istý typ RAM ako máte, a super ideálna situácia je keď sa Vám podarí naftrafiť aj na tú istú sériu. Niektorí predjcovia repasovanej techniky ponúkajú aj možnosť odkúpenia Vašci RAM a predajú Vám RAM-ky ktoré su 100 percentne otestované a funkčné vo Vami požadovanej kapacite.

CPU (procesor): Iba Intel procesory
Tu je to troška zložitejšie, a nejde to tak jednoducho popísať pár vetami ako pri RAM-kách. Momentálne najpredávanejšie a pre domáce využitie stále postačujúce su procesory Intel Core 2. Tie sa vyrábali ako 2-jadrové a 4-jadrové. Podrobný popis jednotlivých procesorov nájdete tu na Wikipédii. Ako minimum by som bral 2-jadrový procesor o takte aspoň 2.66 GHz. Zo 4-jadrových procesorov je to takmer jedno, boli by v dnešnej dobe úplne postačujúce na štandardnú prácu.

HDD alebo SSD?
Pri pevných diskoch by som odporučil minimálne 7200 otáčkový HDD. Čiže ak máte v počítači iba 5400 otáčkový disk, jeho výmenou za 7200 otáčkový príde samozrejme ku zrýchleniu. Ak by ste vymenili HDD za SSD, dočkáte sa pri štarte počítača takmer šoku. Štart bude naozaj veľmi rýchly, a to nevravím o rýchlej odozve počítača a rýchlosti spúštania a chodu aplikácií. Avšak pozor, staršie dosky nemusia podporovať napr. SSD, alebo iba obmedzene. Vždy sa preto poradťe s niekým skúseným, aby ste zbytočne nevyhodili peniaze za hardware, ktory nebude pracovať korektne.
Viac info o HDD na wikipédii.
Viac info o SSD na wikipédii.

ZÁVER: čo teda vymeniť?
Ako som už spomínal, nejde to jednoducho povedať čo vymeniť v PC. Je to prípad od prípadu iné. AK by som ale mal počítač ktorý sme skúšali, čiže DELL OptiPlex 755 v konfigurácii Intel Core2Duo E6550, 4GB RAM DDR2 a 160GB HDD, tak by som vymenil HDD za SSD, čím by zmena bola najbadateľnejšia. Ak by sa mi to zdalo málo, nasledoval by procesor, a asi by som nešiel úplne na hornú hranicu, ale postačoval by aj Intel Core 2 Duo E8400. V prípade DELL-u by som RAM nenavyšoval, je tam úplne postačujúcich 4GB RAM.

Pri vylepšovaní staršieho počítača ale treba vždy pamätať na to že cena starších komponentov je v niektorých prípadoch vyššia. Záleží aj od toho aký je dopyt, ak je niečoho málo cena stúpa, a preto sa môže stať novší typ napr. RAM bude lacnejší ako starší typ, prípadne bude rozdiel iba veľmi malý. Netreba zabúdať ani možnosť, že sa neoplatí zrýchlovať starší počítač, ale je výhodnejšie kúpiť nejaký novší repasovaný za zlomkovú cenu nového a zo zárukou.

Reklama